Ponieważ przymierzam się także do wypieków bezglutenowych postanowiłam wyhodować zakwas kukurydziany. Najprościej właściwie jest napisać, że trzeba go zrobić na zakwasie żytnim dokarmiając go mąką kukurydzianą. Ja swój zakwas bezglutenowy hodowałam przez 6 dni. Instrukcja poniżej:
Dzień 1 u mnie wieczorem
Do dużego ( litrowego ) słoika wsypałam 3 łyżki mąki kukurydzianej, dolałam 4 łyżki wody i łyżkę zakwasu żytniego jasnego. Całość wymieszałam - konsystencja jest dość gęsta. Przykryłam ręcznikiem papierowym, obwiązałam gumką i odstawiłam na noc w ciepłym miejscu.
Dzień 2
Rano - pojawiły się drobne bąbelki, ale zakwas nie zwiększył objętości, zapach raczej ostry - octowy Zamieszałam całość i odstawiłam do wieczora
Wieczorem - dosypałam 3 w miarę czubate łyżki mąki kukurydzianej i dolałam 6 łyżek wody - wymieszałam, przykryłam i odstawiłam w cieple na noc. Zakwas jest nadal gęsty.
Dzień 3
Rano - widoczne były większe niż dnia poprzedniego bąbelki, zakwas również nie zwiększył widocznie swojej objętości, zamieszałam i odstawiłam do wieczora.
Wieczorem - dodałam te same proporcje mąki i wody, co dnia 2. Zakwas przypomina w konsystencji pastę jajeczną. Odstawiłam do rana.
Dzień 4
Rano - po raz pierwszy i ostatni zakwas zwiększył swoją objętość, widoczne były dość duże " dziury", zapach trochę przypomina ugotowane jajko na twardo - zwłaszcza żółtko.
Wieczorem - wsypałam 2 czubate łyżki mąki kukurydzianej i dolałam 7 łyżek wody - wymieszałam. Zakwas jest nieco rzadszy, ale nieznacznie. Odstawiłam do rana.
Dzień 5
Rano - zakwas nie zwiększył objętości, ma małe bąbelki i nie ma charakterystycznego zapachu. Odjęłam 2 łyżki i odstawiłam do wieczora
Wieczorem - dosypałam 2 płaskie łyżki mąki i dolałam 5 łyżek wody, zamieszałam i odstawiłam do rana.
Dzień 6
Rano - odjęłam kolejne 2 łyżki i zamieszałam.
Wieczorem - także wsypałam 2 płaskie łyżki mąki kukurydzianej i dolałam 5 łyżek wody.
Zakwas właściwie jest gotowy do użycia. To, że nie podwaja swojej objętości nie wpływa na to, że ciasto nie rośnie. Teraz można upiec chleb bezglutenowy.
Zakwas zrobiony z dodatkiem zakwasu żytniego nie jest bezglutenowy - żyto jest zbożem glutenowym.
OdpowiedzUsuń