17 lipca 2015

Mąka sojowa - jak zrobić własną

Kolejna propozycja na zrobienie domowej mąki bezglutenowej. Tym razem jest to mąka sojowa.

Staram się nie kupować mąk bezglutenowych. Na szczęście jestem posiadaczką młynka do kawy i mogę mielić do woli.
Podpieczone ziarna soi wyglądają i smakują jak niesolone orzeszki ziemne.  Mniam :)


Krok pierwszy to ugotowanie  300 g. ziaren soi z łyżeczką sody ( nie napiszę po, co soda - sami się przekonacie w trakcie gotowania :)Najlepiej gotować na małym ogniu pod przykryciem. Trzeba też pilnować, bo potrafi wykipieć.
Krok drugi to : odcedzenie i wysuszenie na ręczniku papierowym.
Krok trzeci : podpiekanie ziaren soi w piekarniku. Ja swój piekarnik ustawiam na około 190 stopni i mieszam ziarna, co jakiś czas żeby się nie przypaliły. W piekarniku elektrycznym temperaturę można spokojnie ustawić na 100 stopni. Podpiekam do czasu, aż ziarna staną się chrupiące.
W smaku i wyglądzie podpieczone ziarna soi przypominają niesolone orzeszki ziemne. 
Krok czwarty i piąty to wystudzenie ziaren i mielenie w młynku do kawy.
Ostatnio kupiłam nowy młynek, bardziej pojemny i łatwiej się go czyści. Jakościowo jest ok.
Zmieloną soję dodatkowo przesiewam przez sitko – nie jest to konieczne, ale mąka wówczas ma mniej grudek.

Zapach tak przygotowanej mąki sojowej jest niesamowity i uzależnia.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz