16 września 2014

Chleb żytnio - kukurydziany

Pomimo, że nie przepadam za tego typu wypiekami wychodzę z założenia, że warto eksperymentować.
Wypieki bezglutenowe i takie z niewielką zawartością glutenu zazwyczaj nie są smaczne, jednak dodanie w tym przypadku ziaren siemienia lnianego nadało ciekawego smaku. Sam chleb nie jest bezglutenowy, bo jest na zakwasie żytnim, ale jeśli masz zakwas np. kukurydziany to możesz go użyć.
Wykonanie jest bardzo proste i szybkie - bo nie trzeba ciasta zagniatać.

Przepis jest taki :

1,5 szklanki mąki żytniej typ 720
1/2 szklanki mąki kukurydzianej
1/2 łyżeczki drożdży instant
1/2 łyżeczki soli
łyżka siemienia lnianego
1,5 łyżki gęstego aktywnego zakwasu żytniego jasnego
3/4 szklanki jogurtu naturalnego
1/3 szklanki ciepłej wody

Wykonanie :

W niedużej misce umieściłam w podanej powyżej kolejności produkty, wymieszałam krótko. Odstawiłam pod przykryciem na 30 minut. Ciasto jest miękkie, lepkie, lekko luźne. Po tym czasie przełożyłam do niedużej blaszki, którą przykryłam i pozostawiłam do wyrastania. Czas wyrastania zależy od temperatury miejsca, w którym ciasto wyrasta.
Kiedy cisto podwoiło objętość wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i piekłam około 25-30 minut.

Po upieczeniu chleb wygląda tak jak poniżej





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz